Toppladda din arbetande hund
Arbetande hundar är ofta friska och nöjda hundar. Det är hundar som har en uppgift och en stimulerande vardag tillsammans med sin ägare. Många av oss lägger mycket tid på att aktivera våra hundar. Vi ställer höga krav och förväntar oss att våra hundar ska prestera fullt ut.
På veterinärkliniken träffar vi ofta dessa hundar när det är någonting som inte riktigt stämmer. Det kan vara en jakthund med dålig ork, fart eller skall. Djurägaren ser att viljan finns, men hunden funkar inte som förväntat. Naturligtvis kan det finnas många orsaker till sänkt prestationsförmåga. Den mest grundläggande frågan vi ställer djurägaren är om hunden ifråga har fått förutsättningarna för att orka prestera fullt ut. Det är inte alltid så lätt att få alla pusselbitar med träning, hälsa och utfodring på rätt plats.
Träning
En hund som är i bra kondition får inte bara bättre ork, utan kroppen byggs upp för att klara de påfrestningar den utsätts för. Det är viktigt att bygga upp hunden successivt för att inte överbelasta leder och ligament. Varierad träning minskar risken för skador. Efter avslutad säsong vinner man mycket på att underhålla hundens kondition. Massage och stretching efter en hård arbetsdag förhindrar att hunden blir stel samtidigt som vi lär oss känna den friska kroppen. Då kan vi lättare upptäcka och förhindra skador. Så här gör du!
Utfodring
Foder, kosttillskott och utfodringsrutiner kan upplevas som en djungel för många. Marknaden är stor och det finns mycket att välja på. Det mest grundläggande är att välja ett foder av hög kvalitet med bra råvaror som är anpassat för din hund. Det ligger mycket bakom orden ”du blir vad du äter”. Titta inte enbart på priset per säck, tänk istället att ett foder med hög smältbarhet räcker längre och blir billigare i slutändan. Ett bra foder ger en frisk, glansig päls och en liten mängd fast avföring.
Toppladdning
För att våra arbetande hundar ska orka prestera måste vi se till att de är ”fulltankade” inför sitt uppdrag. Börja förbereda din hund dagen innan tilltänkt arbete genom att extra vätska på fodret, som då ges i ökad mängd än normal giva.
Några timmar före aktivitet laddar du upp din hund ytterligare med lättsmält energi och vätska. Hundens vätskebalans är avgörande för hur mycket den orkar. Försök få din hund att dricka mer, för en 25 kg hund ges drygt 0,5 liter vätska ca 2 timmar innan släpp. För att få hunden att dricka kan man smaksätta vattnet med högenergifoder i forma av kex eller konserver. Det fungerar utmärkt både som smaksättare av vätska och som ”snacks” under pågående aktivitet.
För att orka arbeta under flera timmar behöver hunden om möjligt pga. arbetet fyllas på med ny vätska och energi. Det finns olika energiprodukter att välja på exempelvis fettrika energikex. De är enkla att ha med i fickan och ge till hunden.
Även om det finns vatten i skog och mark betyder inte det att hunden tar sig tid att stanna för att dricka under pågående arbete. Det är bra att därför hålla koll på hundens vätskebalans genom att lyfta upp ett hudveck på pannan. Huden ska snabbt släta ut sig igen när man släpper greppet, annars är hunden uttorkad. Ett annat bra sätt är att titta på urinen, en orangefärgad urin innebär en dålig vätskebalans. Intag av vätska och näring inom 30 minuter efter avslutat arbete förkortar tiden för återhämtning genom att höja blodsockerreserverna och öka vätskeintaget i kroppen.
Hos Fjällveterinären hittar ni allt ni behöver för att ladda er hund inför jakten. Ni hittar också utvalda produkter i vår webbutik.
Tillbaka till råd från veterinären