Varierad träning ger starka hundar

En artikel från JaktJournalen skriven av Anna Pamuk
Många av våra jakthundar har en så stor jaktlust att de ofta jagar på gränsen till vad de fysiskt och psykiskt klarar av. Det gäller då att träna hunden på ett sätt som ger den kondition, uthållighet och styrka, allt mot en tydlig målbild. Med en enkelsidig träning riskerar du inte bara att hunden presterar sämre utan att den också blir mer skadebenägen. Kort sagt, att träna din hund rätt kräver eftertanke och tid, men jag lovar att det är värt det när du och hunden når ert mål under höstjakten.

Promenera i valpens takt

Redan som liten valp är det viktigt att lägga grunden för att träna rätt. En hund som kan koordinera sin kropp bra har en större chans att inte skada sig och återhämtar sig snabbare om skada skulle uppstå. Gå med valpen lös på korta promenader i varierad skogsterräng, öka sedan svårighetsgraden och längden allteftersom valpen blir äldre. Promenaderna gör att valpen sakta men säkert bygger upp sin styrka och uthållighet i såväl sin muskulatur som i sina växande leder. Den får helt enkelt en god kroppsuppfattning. Kom ihåg att alltid låta alltid valpen bestämma takten under promenaden.

Unghundens tid, lära och växa

Den växande unghunden ska fram till vuxen ålder aldrig utsättas för några egentliga prestationskrav. Den ska aktiveras men inte tränas hårt. Många gånger vill unghunden mycket och det är vår uppgift att bromsa den istället för att mana på. I värsta fall kan unghundens okontrollerade framfart ge den skador för livet. Inte minst om vi pressar den när den växer som mest, mellan fem till nio månaders ålder. Först när unghunden är två är den fysiskt färdigvuxen och kan börja tränas på riktigt.

Jaktarbete handlar också om en stor psykisk påfrestning för hunden. Av den anledningen är det bra att bygga upp din unghunds självförtroende genom att ”hänga” med de vuxna jakthundarna och bara vara med i skogen. Att passa på att träna passivitet minskar dessutom avsevärt stressen hos den vuxna jakthunden och därtill en rad stressrelaterade sjukdomar som magkatarr, stressdiarré och halsinflammationer.

Det händer då och då att jag träffar en högpresterande unghund som har blivit ”utbrända” efter den första hösten eftersom den ”vill jaga” utan eftertanke. Låt inte det hända din hund, våga istället ge unghunden tid att växa och lära för att sedan kunna jaga hårt. Det är verkligen en konst att stå emot alla krav på tidig meritering, men jag lovar att med lagom aktivering och vila däremellan kommer hunden att hålla längre, prestera bättre och inte lika lätt bli skadad där ute i skogen.

Träningsprogrammet

Oavsett mål och oavsett ålder är det bra att göra ett träningsprogram för din jakthund. Programmet ska täcka hela året och innehålla tre faser; uppbyggnad, jakt och en vila. Målet är att öka hundens fysiska styrka och prestationsförmågan, men också att skapa en friskare hund med mindre risk för skador och sjukdomar. Tyvärr finns det finns inga genvägar eftersom en stark och uthållig hund kräver tid, eftertanke och engagemang.

En nyckel för ett framgångsrikt träningsprogram är en väl balanserad utfodring. Målet är att hunden oavsett aktivitetsnivå ska hålla en jämn och för hunden optimal vikt. Kolla regelbundet hundens hull och avföring och justera mängden foder om du ser att hunden tappar eller tar hull. Tänk samtidigt på att välja ett foder av bra kvalitet som du tror på i god tid innan jakten startar, eftersom det tar drygt en månad innan magtarmkanalen har vant sig vid ett foderbyte.

Träningsprogrammet ska oavsett mål och ålder vara realistiskt, individanpassat, kontrollerat och varierande. Det ska finnas en långsiktig tanke bakom varje träningspass och passet ska aldrig syfta till att bara ”trötta ut hunden”. Mellan träningspassen ska hunden ges vila eller aktiv vila genom lek eller promenad. Unghundar klarar bara av kortare träningspass och behöver vila längre mellan passen.

Den hållbara träningen

Att träna upp konditionen på en jakthund är relativt enkelt, det som är svårt är att träna tillräckligt varierande och målinriktat för att skapa den där extra uthålliga och hållbara jakthunden.

Under uppbyggnadsfasen ska hunden långsamt och under en längre tid öka sin kapacitet genom en varierad träning. Lågintensiv träning gör att hunden blir hållbar och uthållig medan intervallträning gör att hunden kan springa fort och länge.

Motionspassen ska till en början vara korta och träningen lågintensiv, vilket betyder att hundens puls ska vara jämn och låg under hela träningen. Lågintensiv träning ska betraktas som en grundträning som du hela tiden backar tillbaka till, även under jaktsäsongen. Cykling i lågt tempo, simning och långa promenader är exempel på lågintensiv träning. Genom att träningen gradvis stegras i tempo, längd och intensitet ökar du succesivt hundens uthållighet.

Med en tids lågintensiv träning finns förutsättning för en intensivare träning. Genom att träna med intervall ökar du hundens syreupptagning, toppfart och styrka. Cykling och joggingturer i varierande tempo och längre simturer är exempel på sådan träning. Den intensiva träningen syftar kort till att skapa den kapacitetsnivå som du förväntar dig att hunden ska ha i jaktarbetet.

Det gäller att börja enkelt för att sedan steg för steg bygga upp träningens motstånd. Kom ihåg att det tar fyra veckor för hundens kropp att vänja sig vid ett nytt och ökat motstånd. Under den mer intensiva träningsfasen är det viktigt att ge din hund tid för återhämtning och vila, tid för roliga aktiviteter och tid att stressa av mellan träningspassen. Tänk på att kapaciteten hos en uttröttad, överstressad eller uttråkad jakthund sjunker istället för ökar.

Våga vägra enkelsidig träning, tips!

Cykling – bra motionsträning i trav, men tänk på underlaget för att skona tassar och leder
Simning – bra motionsträning under sommaren, skonsamt för hela hundens kropp
Koppelpromenader i raskt tempo – bra motionsträning som stärker hundens leder och ligament
Skogspromenader – uppskattas av alla hundar (mycket bra för unga) och förbättrar koordinationen
Sandtagsträning – bra styrketräning, låt hunden springa uppför och promenera den sedan nerför
Dra däck – bra, skonsam styrketräning för hund, tänk på att ha en bra sele på hunden
Släde, pulka, lina, träningsvagn – bra uthållighetsträning med olika belastning och med olika fart
Bära klövjeväskor – bra uthållighetsträning med olika motstånd, tänk på god passform
Springa i lössnö – bra, skonsam styrketräning som de allra flesta hundar uppskattar

 

Under jaktfasen är det skarpt läge som gäller. Med en hund som är vältränad med eftertanke finns alla förutsättningar för ett bra och hållbart jaktarbete förutsatt en god hälsa och rätt utfodring.

Före och efter jaktarbetet är det viktigt att värma upp och sedan värma ur hundens muskulatur. En uppvärmning kan innebära en dryga 20 minuters promenad eller en kortare joggingtur i medelhögt tempo med viss pulsökning.

Efter jakten ska du tänka på att hålla hundens muskler varma så länge som möjligt för att undvika skador och inflammationer. Sätt täcke på, det värsta du kan göra är att lägga den nyjagade hunden i en kall bil. Värm ur hunden och låt pulsen normaliseras genom en drygt 20 minuters långsam promenad. Ju mer vältränad jakthunden är desto snabbare går pulsen ner.

Viloperioden

Efter och mellan jakterna är det viktigt att vila hunden för att lugna kroppen och ge möjlighet till återhämtning. Det tar minst två dygn för en hund att återhämta sig efter ett hårdare jaktarbete. Jagar du flera dagar under en vecka låter du den förslagsvis bara promenera och vila mellan jakterna. Om du bara jagar helger med hunden är det bra att upprätthålla konditionen genom några lättare träningspass (cykla, simma, jogga).

När jaktperioden sedan är över är det dags för den välförtjänta vilofasen. Nu är det dags för en längre tids återhämtning, både genom vila och genom aktiv vila. En aktiv vila innebär lättare motionspass som upprätthåller hundens kondition. Exempel på sådana pass är längre koppelpromenader, skidturer eller vardagslivet med flockens andra hundar. Genom att under vilofasen få tid för att bara vara hund blir jakthunden både en bättre och mer hållbar hund när det verkligen gäller där ute i skogen.

 

Tillbaka till råd från veterinären

Fjällveterinären –
Veterinärklinik och
Friskvårdsbutik


Julöppet 2024
v51 öppet måndag-fredag 08-16
v52 stängt för inventering
v1 öppet torsdag-fredag 08-16

Ordinarie öppettider
Måndag, Onsdag, Fredag kl08-16
Tisdag, Torsdag kl08-20

Veterinär rådfrågning
Telefontid måndagar kl08-10 och övriga vardagar kl08-09
Rådgivning kan gärna göras via mail info@fjallveterinaren.se 

Akuta sjukdomsfall
Akut telefon direkt 076-10 99 188
Gäller endast under klinikens öppettider

Tidsbokning
Telefontid bokning vardagar kl08-16 med möjlighet att lämna meddelande för att bli uppringd.
Vi svarar som alternativ löpande på era frågor via info@fjallveterinaren.se 
OBS! Avbokning av tid görs senast 24 h innan bokad tid via telefon eller info@fjallveterinaren.se

Vaccination och kloklipp (okomplicerat på vaken hund)
Sker under klinikens öppettider,
boka ditt besök via bokning@fjallveterinaren.se eller 0670-109 09.

Drop-in avmaskning (Norgetablett)
Under klinikens öppettider, viss väntetid kan förekomma

Fjällfiket
Öppet vardagar kl08-16, hemlagad lunch kl09-14
Telefon direkt 072-22 07 763.
Läs mer om Fjällfiket här : )
Fjällfiket, Café & Restaurang i Jämtland

Kontakt

Fjällveterinären växel 0670-109 09
Akut telefon direkt 076-10 99 188

Fjällveterinären i Strömsund
Lövbergavägen 45, Strömsund
– bredvid ICA Solbacken och Hälsocentralen